Op pad met de vaccinkoerier: Zó komt het ‘vloeibare goud’ op koelkasttemperatuur bij de huisarts

Verhalen over ampullen die stuk gaan en in de laadruimte van een krokettenleverancier belanden. Het vaccintransport staat er niet goed op. De mensen achter de schermen laten graag zien dat in veruit de meeste gevallen aan de kleinste details wordt gedacht.

Ho, wacht. Vlak voordat koerier Erica Laros (51) de deur van haar bestelbus dichtschuift, vraagt een medewerkster van Huisartsenposten Nijmegen en Boxmeer of die vijf doosjes met naalden en spuiten toch niet wat dichterbij de verpakking met coronavaccins kunnen liggen. ,,Dan gaan ze straks niet schuiven.’’

De opmerking klinkt misschien wat overbezorgd, maar als het om het vaccin gaat waar miljoenen Nederlanders naar smachten, wordt niets aan het toeval overgelaten bij het uitgiftepunt bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Helemaal niet als een verslaggever meekijkt natuurlijk.

Want wie een blik werpt op enkele losse nieuwsberichten, kan het gevoel krijgen dat het vervoer van vaccins een chaos is. Er doken verhalen op over een krokettenleverancier die ermee rondreed en ampullen die de container in konden vanwege te veel geschud of een kapotte koelkast. Maar dat is absoluut niet de dagelijkse praktijk, benadrukt manager Hans Janssen van Huisartsenposten Nijmegen en Boxmeer.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then